От 1 август 2016 г. сайтът ще бъде затворен. Благодарим Ви, че използвахте услугите на Log.bg!

МАХАМРИТЮНДЖАЯ МАНТРА

17 Декември 2008 / 09:10  |  Автор: Tpsy  |   | Рубрики: Терапевти , Woodrose BreathingМантрите

    
 са звукови вибрации, които въздействат непосредствено върху хората на много равнища. Различните звуци влияят по различен начин. Някои мантри имат смислово значение, а други - не. Но дори и да не се взема предвид смисълът, мантрите въздействат преди всичко като вибрации и се получава търсеният ефект. Повтарянето на мантри е важна практика в йога и тантра, доказала своя ефект в продължение на хилядолетия. В този брой ви предоставяме следния материал за една от най-известните мантри.(В кой брой и на кое издание не знам но благодаря че сте го издали и на мен че го намерих в нета) :)Свами Сукхабодхананда"Двете велики мантри от Ведите са


МАХАМРИТЮНДЖАЯ МАНТРА


Ом траямбакам яджа махе


сугандхим пущи вардханам


урварукамива бандханат


мритьор мукшия маамритатМАХАМРИТЮНДЖАЯ МАНТРА

Пусни от тук
и


Гаятри мантра.

Махамритюнджая мантра се пее, за да може около вас да се създаде една защитна обвивка от божествена положителна енергия, която няма да допусне отрицателни сили да ви влияят. Може би сте виждали как някои хора реагират, когато някой каже нещо отрицателно по техен адрес. Това е, защото около себе си те нямат положително енергийно поле.

     Има два вида отрицателни сили, които могат да ви повлияят - отрицателни сили, които сами сътворявате поради погрешен начин на мислене, и отрицателни сили, създадени от други хора. Пеейки Махамритюнджая мантра, Вие изграждате мощно енергийно поле, така че собствените Ви отрицателни сили и тези, идващи отвън, да не ви влияят.

     Помислете върху следното: "Мисълта може и да разболява, и да лекува."Умът ни е като радиопредавател. Ние непрекъснато излъчваме вибрации. Ако мислите ви са положителни, излъчвате положителни вибрации, а ако мислите ви са отрицателни - и вибрациите ви ще са отрицателни. Ако някой си мисли лошо за Вас, ще ви засегнат отрицателни сили, които ще ви отнемат енергията. Затова, като пеете Махамритюнджая мантра, външните и вътрешните отрицателни сили могат да бъдат неутрализирани.

     Махамритюнджая мантра е изклю-чително силна поради вибрациите, които създава. Слушайте тази мантра. Тя се състои от звуци, създаващи силна вибрация. Опитайте се да разберете смисъла на тази велика мантра, която обикновено се пее, когато човек е в затруднено положение, защото тогава енергията му е слаба и човек трябва да се енергизира, като създаде положително енергийно поле.

     Мантрата е следната:

     Ом траямбакам - това е мантра, посветена на Бог Шива. Шива има две очи, а освен тях има и трето над тях на мястото, наречено аджна чакра. На това място индийците поставят червена точка. Затова Бог Шива се нарича триок - траямбакам. Какво означава това - "триок Бог Шива"? Всеки има две очи, но хората, които са мъдри, просветлени, имат и трето око - окото на разбирането, окото на интуицията. Чрез това око човек чувства света по един съвсем различен начин. Невежият човек гледа на света по обикновения начин, но мъдрият човек гледа по различен начин - чрез светлината на третото си око. Затова Бог Шива се нарича триок - траямбакам.

    Двете очи символизират мъжката и женската енергия на човека. Ако погледнем индийската представа за ардханаришвара, при която половината е Бог Шива, а половината - Парвати. Когато Шива и Парвати са съединени, това се нарича ардханаишвара, или пурнапуруша. Какво означава това? В нас има мъжка енергия, има и женска енергия. Те са ни дадени от нашите баща и майка. Двете очи представляват мъжката и женската енергия на Бог Шива. Мъжката енергия е свързана с логиката, а женската - с любовта. Мъжката енергия е ориентирана към постиженията, а женската - към приемането на нещата. Това са двете енергийни полета. Когато тези две енергии, логиката и любовта, се слеят, съзнанието се преобразява и третото око на човек за-почва да се отваря.


И така:Ом траямбакам яджа махе. Яджа махе означава "прекланям се пред". Човек трябва да създаде в себе си нагласа на преклонение пред съществованието. Яджа махе - "прекланяме се пред Бога". Научете се да се прекланяте пред Бог. Сътвореният свят е проява на Бог, така че Той съществува във и чрез цялото творение. Затова във всички наши ритуали се пеят възхвали на Бога. Има най-различни начини да се възхвалява Бог. А защо да се възхвалява Бог? Не че Той има нуж-да от това. Той няма да се промени от това. Но ние трябва да се променим. Колкото повече почитаме Бог, толкова повече ще уважаваме и живота. Щом придобием тази нагласа, ще започнем да ува-жаваме децата си, съпруга си, красотата в цялото творение. По този начин поезията в безкрайното ще бъде прозряна по един интуитивен начин.

     Сугандхим означава "ухаещият". Човек се нарича така, ако неговото енергийно поле е много, много приятно и красиво. Ако погледнете егоиста, цялото му енергийно поле вони. Но ако погледнете безкористния човек, неговото енергийно поле е благоуханно.

     На санскрит се казва, че от аханкара човек трябва да стане асмита. Аханкара означава "егоизъм", а асмита - "невинност, безкористност". Щом това се получи, около вас има едно благоухание на благополучие. Едно цвете ухае за всеки, независимо какъв е той. Безкористният човек, асмита, е винаги сугандхим.

     Пущи вардханам Пущи означава "подхранване", а вардханам - "растеж", т. е. постоянно да се подхранвате в посока на израстването. Човек трябва непрестанно да расте. Но накъде да расте? Не финансово или по отношение на властта, Която притежава, не и със славата, Която има, а да израства в тишина. Истинският прогрес на човек е в пространството на безмълвието. Всички ведически мантри завършват с "шанти, шанти". Истинското израстване е да бъдем по-безмълвни и по-спокойни. В живота трябва да бъдем точно такива. В какъв смисъл? Погледнете лотоса. Това цвете расте сред калта. От калта се появява такова прекрасно цвете.

     Подобен на кал е и този свят с всичките гняв, завист, омраза, безскрупулна конкуренция. Нека и ние бъдем Като лотоса, да разцъфнем в този кален, напрегнат свят. И това е истинският растеж. В блъсканицата на живота да успеем да останем спокойни, невъзмутими и необезпокоявани. Тогава човек наистина израства. Когато сте по-спокоен физически, емоционално, интелектуално и духовно, от това безмълвие ще възникне друг порядък разум. Тогава вашето възприемане на живота ще произлиза от мъдростта, а не от сухото знание и логика.

     Урварукамива бандханат - както една тиква е свързана към корена си, тя е част от тази система, но изглежда съвсем независима от него, така и ние трябва да живеем в този свят, да сме част от света, но вътрешно да не се отъждествяваме с него. Само тогава ще бъдете победители над смъртта. Само тогава ще господствате над смъртта. Да можем даживеем в света, без да се влияем от него - това е смисълът на този ред.

     Мритьор мукшия маамритат - "От безмъртието не ме освобождавай, а ме освободи от смъртта". Смъртта се получава, Когато се отъждествявате. Погледнете реката. Тя тече, тече, тече. Тя никога не спира да тече. Просто винаги прави това и в Края на Краищата се слива с океана. Ако водата се превърне в лед, тогава ледът никога не може да бъде гъвкав. Можем ли да бъдем като реката - да течем и да продължаваме да течем без никакви привързаности. Тогава ще откриете, че се сливате с океана. Затова "освободи ме от привързаностите". А истинското обвързване е, когато се отъждес-твите с нещо. Освобождението идва, Когато разберем, че нищо не е наше, а всичко е Негово. Когато имате тази дълбока вяра, няма да се отъждествявате с щастието и нещастието, с успехите и провалите. Тази необвързаност всъщност е безсмъртието. Това всъщност е просветлението.

     Това е смисълът на тази мантра. А как да я практикувате? Рано сутрин се събудете и изкъпете. Вземете чаша вода и поръсете вода из цялата си къща, като едновременно с това пеете Махамритюнджая мантра. Разберете - както има отрицателно настроени хора, също така има и отрицателно настроени души. Тези души, наречени сукшма шарира, могат да повлияят на човек. Както има живи лоши хора, така може да има и мъртви лоши хора. Практиката е: вземете вода, енергизирайте я с Махамритюнджая мантра и я поръсете из къщата си, така че лошите души да не ви влияят. След Като сте енергизирали жилището си по този начин, седнете и пейте Махамритюнджая мантра. По този начин създавате около себе си силно защитно енергийно поле. Така ще откриете, че отрицателно настроените хора няма вече да ви влияят. Създава се силово поле от божествена енергия, което ви предпазва от подобни влияния.

     Нека Бог ви благослови!


 

 
КОМЕНТАРИ
Няма добавени коментари!
ДОБАВИ КОМЕНТАР
Заглавие:
Коментар:
Код*: Ако си човек, а не робот, въведи посочения код, за да изпратиш коментара си успешно.
Ново Woodrose Breathwork Powered by  MyPagerank.Net Counter Powered by  RedCounter
ЗА МОЯ БЛОГ
Автор: Красимир
Дата на създаване: 7 Август 2008 / 13:36
Категория: Здраве, Лични,
Прочетен: 346500
Коментари: 1
Последна промяна: 5 Февруари 2014 / 11:57